5 σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας που μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα

Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που έχουν βάλει στον “πάγο” το όνειρο της οικογένειας. Οι διαδοχικές κρίσεις και οι συνταρακτικές αλλαγές σε κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό επίπεδο δημιουργούν αστάθεια στις ζωές μας, φέρνοντας νέους προβληματισμούς. Παρ’ όλα αυτά, η επιθυμία των ζευγαριών για τη δημιουργία οικογένειας δεν παύει να υπάρχει, όμως οι πιθανότητές της ολοένα και συρρικνώνονται. Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει αυτές τις πιθανότητες είναι η μείωση της γονιμότητας.

Πρόκειται για την αναπαραγωγική ικανότητα, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από την ηλικία. Η ιδανική χρονική περίοδος για να δημιουργήσει ένα ζευγάρι οικογένεια είναι η δεκαετία από τα 20 έως τα 30, όταν η γονιμότητα και στα δύο φύλα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Βέβαια, ο χρόνος, σε συνδυασμό με μία πληθώρα άλλων παραγόντων, όπως ο τρόπος ζωής, οι κακές συνήθειες και η ψυχολογική κατάσταση, μειώνουν σταδιακά τη γονιμότητα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε, ώστε η γονιμότητα να προστατευτεί και να βελτιωθεί με φυσικό τρόπο. Κάνοντας μικρές, αλλά σημαντικές, αλλαγές στην καθημερινότητα, μπορεί ο καθένας να ενισχύσει την υγεία του και να διαφυλάξει τη γονιμότητά του, αλλά και την υγεία των απογόνων του.

Παρακάτω περιγράφονται 5 σημαντικές αλλαγές, που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να έρθετε πιο κοντά στο όνειρό σας – να γίνετε γονείς!

1. Βελτιώστε τη διατροφή σας

Σίγουρα δεν προκαλεί έκπληξη η προτροπή των ειδικών για τη βελτίωση της διατροφής, αφού όλα ξεκινούν από το “καύσιμο” που δίνουμε στον οργανισμό μας. Αυτό το “καύσιμο” θα πρέπει να αποτελείται από τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς που εμπεριέχουν βιταμίνες C και E, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ. Μελέτες τονίζουν πως η κατανάλωση αντιοξειδωτικών, ακόμη και σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, βελτιώνει τη γονιμότητα τόσο της γυναίκας, όσο και του άνδρα.

2. Μειώστε την καφεΐνη και το αλκοόλ

“Μέτρον άριστον” έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας και δεν είχαν άδικο. Αποτελεί μία σημαντική συμβουλή, που ο καθένας θα πρέπει να εφαρμόζει σε κάθε πτυχή της ζωής του και ιδιαίτερα στη διατροφή του. Η μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ επηρεάζει θετικά τη γονιμότητα, καθώς η πρώτη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολών και η δεύτερη να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης.

3. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες επίτευξης μιας εγκυμοσύνης, ακόμη και με τη βοήθεια της επιστήμης (υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – IVF). Μελέτες έχουν δείξει ότι το αυξημένο βάρος, σε σχέση με το φυσιολογικό, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης, καθώς μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην ωορρηξία και να επηρεάσει την ποιότητα των ωαρίων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως και οι αυστηρές δίαιτες, αλλά και το χαμηλό βάρος, επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Γι’ αυτό, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους θεωρείται βασική προϋπόθεση.

4. Η άθληση είναι ο σύμμαχός σας

Έρευνες έχουν αναδείξει την άσκηση ως τον σύμμαχο της γονιμότητας. Πιο συγκεκριμένα, η τακτική, μέτριας έντασης, άσκηση μπορεί να ενισχύσει την επίτευξη εγκυμοσύνης με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και να μειώσει την πιθανότητα πρόκλησης αποβολών.

5. Η ψυχολογική κατάσταση παίζει ρόλο στη γονιμότητα

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι συνεχείς κρίσεις και η αστάθεια των ημερών έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία. Αυτή με τη σειρά της επηρεάζει τη γονιμότητα με έμμεσο τρόπο, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την υιοθέτηση συνηθειών, όπως η κακή διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Η μείωση του άγχους, η ψυχολογική αποφόρτιση και η χαλάρωση θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας και, κατ’ επέκταση, τη γονιμότητά σας.

H Fertilland Pharma είναι δίπλα σας στο ταξίδι της γονιμότητας

Στο επίκεντρο της επιχειρηματικής της ανάπτυξης η εταιρεία έχει θέσει τον άνθρωπο, το σύγχρονο ζευγάρι και το δικαίωμά τους στην τεκνοποίηση. Η Fertilland Pharma θα στηρίζει πάντα κάθε τους προσπάθεια, ώστε μαζί να κάνουν πιο γόνιμο το μέλλον της Ελλάδας. Τα προϊόντα που διανέμει η εταιρεία είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι υποστηρίζουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τη γονιμότητα, αυξάνοντας το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης.

Μενού