5 βασικές ερωτήσεις και 5 χρήσιμες απαντήσεις για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Ο Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), μία πάθηση που απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού. Ο ακριβής επιπολασμός του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)  μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό που μελετάται και τα διαγνωστικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται, αλλά εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 5% έως 18% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Αυτό καθιστά το ΣΠΩ μία από τις πιο συχνές ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες και για αυτό θεωρείται αναγκαία η ευαισθητοποίηση, η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωσή του. Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε τις απαντήσεις στα 5 βασικά ερωτήματα, που ρίχνουν ‘φως’ στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η συχνότερη ενδοκρινοπάθεια σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και η συχνότερη αιτία αυξημένων επιπέδων ανδρογόνων στο αίμα (υπερανδρογοναιμίας) και διαταραχών της ωοθυλακιορρηξίας. Το ΣΠΩ θεωρείται κατά κύριο λόγο αναπαραγωγική διαταραχή, αλλά παραβλέπονται συχνά οι μακροχρόνιες μεταβολικές επιπλοκές. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζεται με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Αν και η ονομασία του συνδρόμου παραπέμπει σε κύστεις στις ωοθήκες, στην πραγματικότητα υπάρχουν μικρές «κύστεις», που κακώς ονομάζονται έτσι, και είναι στην πραγματικότητα ωοθυλάκια, μέσα στα οποία περιέχονται τα ωάρια, και τα οποία λόγω κακών ορμονικών ερεθισμάτων στην ωοθήκη αναστέλλουν την εξέλιξη και ωρίμανσή τους. Τα παγιδευμένα ωάρια φαίνονται στο υπερηχογράφημα και δίνουν έτσι την τυπική όψη στις πολυκυστικές ωοθήκες. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως δεν πρέπει να συγχέεται το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών με τις πολυκυστικές ωοθήκες. Οι τελευταίες αποτελούν ένα υπερηχογραφικό εύρημα κατά την γυναικολογική εξέταση ρουτίνας και υπολογίζεται πως 20% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά λιγότερες από τις μισές το γνωρίζουν.

Ποια είναι τα αίτια του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών; 

Τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών προκαλούνται από διαταραχές σε μερικές ή σε όλες τις ορμόνες οι οποίες επηρεάζουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνουν: τιμές της LH ως προς την FSH , της ΑΜΗ, των ανδρογόνων και των οιστρογόνων άνω των φυσιολογικών ορίων και  της προγεστερόνης κάτω από τα φυσιολογικά όρια. Το κύριο ανδρογόνο είναι η τεστοστερόνη, η οποία παράγεται από όλες τις γυναίκες στις ωοθήκες, και μετατρέπεται σε οιστρογόνο το οποίο και αποτελεί την κύρια θηλυκή ορμόνη. Οι γυναίκες με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να παράγουν υψηλότερα από το φυσιολογικό ποσοστά τεστοστερόνης και αυτό μπορεί να επιφέρει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Ωστόσο άλλη μια ορμόνη που θεωρείται σημαντική είναι η ινσουλίνη, η οποία παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Πολλές γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών διαπιστώνουν πως έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή οι ιστοί του σώματος αντιστέκονται στην επίδρασή της με αποτέλεσμα το σώμα να πρέπει να παράγει περισσότερη. Φαίνεται ότι αυτά τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης επηρεάζουν τις ωοθήκες, προκαλώντας διαταραχές στις ορμόνες.

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί αυτές τις ορμονικές διαταραχές, καθώς εμπλέκονται πολλές διαφορετικές αιτίες και αυτό μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα.  Η κληρονομικότητα είναι ένα βασικός παράγοντας καθώς έχει παρατηρηθεί ότι πολλές γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν μητέρα ή αδελφή με το ίδιο σύνδρομο. Παρ’ όλα αυτά, η εκδήλωση του συνδρόμου επηρεάζεται από ένα πλήθος άλλων παραγόντων, όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και η έκθεση σε διάφορες ουσίες του περιβάλλοντος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών; 

Τα συμπτώματα του ΣΠΩ διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν λίγα και ήπια συμπτώματα και άλλες περισσότερα και έντονα. Συνήθως εκδηλώνονται κατά την ενηλικίωση, όμως, σε πολλές γυναίκες δεν εμφανίζονται μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας των είκοσι.

Τα βασικά και πιο συχνά συμπτώματα του ΣΠΩ είναι η μη τακτική έμμηνος ρύση ή παντελής απουσία της, η ακανόνιστη ή ανύπαρκτη ωορρηξία, η μειωμένη γονιμότητα (δυσκολία στη σύλληψη και αποβολές), η ανεπιθύμητη έντονη τριχοφυΐα στο σώμα ή στο πρόσωπο (δασυτριχισμός), τα λεπτά μαλλιά ή απώλειά τους (αλωπεκία), το λιπαρό δέρμα, η εμφάνιση ακμής, τα προβλήματα βάρους (απότομη αύξηση βάρους και δυσκολία στην απώλειά του), η κατάθλιψη και οι έντονες μεταβολές στη διάθεση.

Πως μπορεί να διαγνωσθεί το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Η διάγνωση του ΣΠΩ γίνεται με τη λήψη ιατρικού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης  με υπερηχογράφημα και της εργαστηριακής ανάλυσης του αίματος  για να διαπιστωθούν οι τιμές των ορμονικών και βιοχημικών δεικτών. Ελέγχεται, επίσης, η αρτηριακή πίεση και το σωματικό  βάρος.

Μπορεί το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών να θεραπευτεί;

Θεραπεία για το ΣΠΩ δεν υπάρχει, ωστόσο, υπάρχουν θεραπευτικές προσεγγίσεις,  ακόμη και χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, για τον έλεγχο και περιορισμό των συμπτωμάτων, που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των γυναικών, όπως η υιοθέτηση ένος  υγιεινού  τρόπου ζωής, η προσεγμένη διατροφή, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και η σωματική άσκηση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό για να  επιλέξετε μαζί τις λύσεις που ανταποκρίνονται στις μοναδικές σας ανάγκες.

 

*Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

 

Μενού